O Elia Suleiman στην Αθήνα, προβολή βωβής ταινίας & έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη για την ενίσχυση του λαού της Παλαιστίνης

Το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου υποδέχεται ανάμεσα στους υπόλοιπους φετινούς καλεσμένους του, τον βραβευμένο στις Κάννες, Παλαιστίνιο-Παριζιάνο σκηνοθέτη και φίλο του φεστιβάλ, Elia Suleiman, ο οποίος θα παραστεί στην προβολή της ταινίας του “The Time That Remains“, την 1η Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Έλλη, μια ειδική προβολή της διοργάνωσης-αναφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Nωρίτερα την ίδια μέρα, ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει και ένα masterclass, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (1/12 στις 13.00).

ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΩΒΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τετάρτη 29/11, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Αuditorium Theo Angelopoulos) στις 20.00

ΠΙΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ
Cœur Fidèle

Επετειακή προβολή για τα 100 χρόνια της ταινίας, με ζωντανή μουσική του Νίκου Πλάτανου, συνοδεία από τους: Νίκο Πλάτανο (Πιάνο), Τηλέμαχο Μούσα (Ηλεκτρική Κιθάρα, Theremin) και Νίκο Γιούσεφ (Μουσικό Πριόνι)

Γαλλία – 1923 – Ασπρόμαυρη, Βωβή – 87’

Σκην.: Jean Epstein | Σεν.: Jean Epstein, Marie Epstein | Φωτ.: LéonDonnot, Paul Guichard, Henri Stuckert | Ηθ.: Léon Mathot, Gina Manès, Edmond Van Daële, Claude Benedict, Madame Maufroy, Marie Epstein, Madeleine Erickson

Η Μαρί θέλει να ξεφύγει από τη δουλειά της αλλά και από τον εραστή της, Πολ, έναν άνεργο μεθυσμένο. Ονειρεύεται να φύγει μακριά με τον λιμενεργάτη Ζαν. Οι δύο άντρες καβγαδίζουν και τσακώνονται για τη Μαρί σε δύο περιπτώσεις, αλλά ο Πολ εξακολουθεί να την επηρεάζει. Η Μαρί έχει ένα μωρό που αρρωσταίνει και όσο περνάει ο καιρός ο Ζαν και ένας ανάπηρος γείτονας προσπαθούν να βοηθήσουν το παιδί.

Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ 36ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Στη σκιά των τραγικών εξελίξεων στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, το Πανόραμα ζήτησε από τον εικαστικό Γιάννη Ψυχοπαίδη να φιλοτεχνήσει ένα πρωτότυπο έργο που θα πωλείται καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, και στις 2 αίθουσες που το φιλοξενούν (ΕΛΛΗ & ΑΝΔΟΡΑ).
Το έργο (ακουαρέλα), υπογεγραμμένο από τον ζωγράφο, θα διατίθεται στην τιμή των 20 ευρώ, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εκτός από το καθιερωμένο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, τις πρεμιέρες ταινιών, τις Ειδικές Προβολές και τις Προβολές Ταινιών Μικρού Μήκους των σπουδαστών του New York College, της Horme Pictures και της Σχολής Σταυράκου, το πρόγραμμα του 36ου Πανοράματος περιλαμβάνει και τα παρακάτω αφιερώματα (επιγραμματικά):

Agnès Varda | Georges Franju | Lindsay Anderson |
Δημήτρης Μακρής | Ολυμπία Μυτιληναίου

Περισσότερα νέα για το πρόγραμμα,
τους υπόλοιπους καλεσμένους
και τις παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ,
θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.
36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Πέμπτη 30/11 – Τετάρτη 6/12
Κινηματογράφος ΕΛΛΗ (Ακαδημίας 64)
Κινηματογράφος ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117)

Γενική είσοδος: 6 ευρώ ανά προβολή
Θα ισχύσει και εισιτήριο 5 προβολών
Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.