Ανακοίνωση Βραβείων Διαγωνιστικού Τμήματος & Στιγμιότυπα από την Τελετή Λήξης

Το βράδυ της Τρίτης έριξε αυλαία το φετινό, 36th Panorama of European Cinema, στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ, ενώ οι προβολές ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 6/7, στους κινηματογράφους ΕΛΛΗ & ΑΝΔΟΡΑ, που φιλοξένησαν τη φετινή διοργάνωση.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η λήξη του φεστιβάλ σήμανε με μια πρεμιέρα, αυτή τη φορά παγκόσμια, της ταινίας “Sparrow’s Call“, για την οποία βρέθηκαν στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Tim Kent, η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας Βασιλική Βλάχου
(Billie Vee)
και ο παραγωγός Alessio Bergamo. Οι τρεις τους απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού και αμέσως μετά συνάντησαν τους φίλους και συνεργάτες του Πανοράματος, στο πάρτυ λήξης που ακολούθησε, στη Σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης “Λ. Σταυράκου”.

Η βραδιά ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία-καλωσόρισμα του Καλλ/κού Δ/ντή του Πανοράματος, Νίνου Μικελίδη, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στις ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, τονίζοντας τα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά θέματα που αυτές θίγουν, στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και στην παρουσία και συμβολή στη φετινή διοργάνωση των Emir Kusturica, Paul Laverty, Elia Suleiman και Περικλή Χούρσογλου.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς, χορηγούς και συνεργάτες που στήριξαν το 36ο Πανόραμα.

Ακολούθησε η απονομή των φετινών βραβείων, αρχικά στα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης και αμέσως μετά έγινε η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, από 4 διαφορετικές Επιτροπές.

Αναλυτικά τα βραβεία, η σύνθεση των επιτροπών και το σκεπτικό τους, παρακάτω

Η βράβευση του σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου

Το βραβείο της Δ/ντριας Φωτογραφίας Ολυμπίας Μυτιληναίου παρέλαβε, λόγω ασθένειας της ίδιας, η συνεργάτιδά της, Αύρα Γεωργίου

Η βράβευση του σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή

INTERNATIONAL COMPETITION SECTION

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Μέλη Επιτροπής

Tzortzis Grigorakis (director, screenwriter)
Margarita Manda (director, screenwriter)
Petros Sevastikoglou (director, screenwriter, producer)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμεται στην ταινία:

“Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα”
by Kyros Papavassiliou

Το Βραβείο απένειμε στον σκηνοθέτη της ταινίας, Κύρο Παπαβασιλείου, εκ μέρους του Ε.Κ.Κ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Μάρκος Χολέβας

Το σκεπτικό της Επιτροπής
“Η Κριτική Επιτροπή για το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, απονέμει ομόφωνα το Βραβείο στην ταινία “Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα” του Κύρου Παπαβασιλείου, για την πρωτότυπη ιδέα και την ενδιαφέρουσα δραματουργική προσπάθεια του αφηγηματικού παιχνιδιού με την έννοια του Χρόνου.”

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI) “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ”

Μέλη Επιτροπής

Toni Junyent – Ισπανία
Diana Martirosyan – Αρμενία
Ασπασία Λυκουργιώτη – Ελλάδα

Το βραβείο FIPRESCI “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ” απονέμεται στην ταινία

“O Παράδεισος Φλέγεται”
by Mika Gustafson

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της σκηνοθέτιδος η Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα, Amanda Gudmundsson. Το βραβείο απένειμε το μέλος της επιτροπής της Fipresci, Diana Martirosyan.

Τα μέλη της Επιτροπής Fipresci

Το σκεπτικό της Επιτροπής

“Με την αυθόρμητη και ζωντανή ερμηνεία των τριών ηρωίδων του, που υποδύονται μη επαγγελματίες ηθοποιοί, πραγματεύεται γλυκόπικρα τους πόνους και τις συγκρούσεις του να μεγαλώνεις αλλά και να μεγαλώνεις ως γυναίκα. Υποστηρίζει επίσης μια ζωή έξω από τις κοινωνικές νόρμες χλευάζοντας την ιδιωτική ιδιοκτησία και απεικονίζοντας δεσμούς στοργής και αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών μια εποχή που οι πυρηνικές οικογένειες καταρρέουν. Στο πλαίσιο ενός μικρόκοσμου που αποτελεί αντανάκλαση ολόκληρου του κόσμου ο ανοιχτός ειλικρινείς διάλογος των προσώπων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη κάνει το θεατή να βιώσει ολόκληρη την γκάμα των συναισθημάτων σε σχεδόν δύο ώρες.”

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)

Μέλη Επιτροπής

Dimitris Kalantidis
Angelos Polidoros
Yannis Raouzeos

Το βραβείο της Επιτροπής της ΠΕΚΚ απονέμεται στην ταινία

“Οι Πραγματικοί Ήπειροι Είναι Οι Ωκεανοί”
by Tommaso Santambrogio

Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Tommaso Santambrogio. Το βραβείο της Επιτροπής ΠΕΚΚ απένειμε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος.

Το σκεπτικό της Επιτροπής

“Το δικό μας βραβείο απονέμεται στην ταινία “Οι πραγματικές ήπειροι είναι οι ωκεανοί” του Tommaso Santambrogio για τη διεισδυτική και καθαρή ματιά του σκηνοθέτη στην κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα της Κούβας και των ανθρώπων της, μέσα από την αφήγηση τριών ιστοριών διαφορετικών γενεών, για τον εσωτερικό αφηγηματικό ρυθμό που απεικονίζει με ευγένεια την ανθρώπινη φύση και για την ατμοσφαιρική, υποβλητική, ασπρόμαυρη φωτογράφηση και τον πλούτο των εικόνων του.”

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Το βραβείο της 3μελούς Επιτροπής απένειμε ο πρόεδρός της, Ανδρέας Ανδρεάδης, στην ταινία

“Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα”
by Kyros Papavassiliou

Το 2ο βραβείο της βραδιάς για την ταινία, αυτή τη φορά από την Επιτροπή ΠΕΚΚ, παρέλαβε ο σκηνοθέτης Κύρος Παπαβασιλείου. Το βραβείο απένειμε ο σκηνοθέτης Takis Spetsiotis (director).

Το σκεπτικό της Επιτροπής

“Οι 12 ταινίες του διαγωνιστικού μας εξέπληξαν ευχάριστα για το εύρος και την ποικιλία των θεμάτων που εξέτασαν, ταξιδεύοντας μας από τη Μογγολία έως την Κούβα. Το έξυπνο σενάριο που ξεφεύγει από τον γραμμικό χρόνο σε συνδυασμό με τις ερμηνείες α’ και β´ ρόλων και οι ιδανικές shooting locations στη Κύπρο, που εντείνουν το δυστοπικο παρελθόν – τώρα – μέλλον, έδωσαν στην ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, του Κύρου Παπαβασιλείου, το βραβείο κοινού αποτελούμενο από αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα.”

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν διάφοροι άνθρωποι από το χώρο του κινηματογράφου και γενικά του θεάματος, όπως οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιάννης Λάτσιος, Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Κοψιδάς, Ζήνος Παναγιωτίδης, Σάκης Τσιτομενέας κ.α.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛ/ΚΟ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, ΝΙΝΟ ΜΙΚΕΛΙΔΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΣ:

 • το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
 • το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
 • το Σπίτι της Κύπρου
 • την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)
 • τους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα για τη φιλοξενία των προβολών και τους κινηματογράφους Στούντιο, Άστορ και Τριανόν για τη φιλοξενία των παράλληλων εκδηλώσεων
 • τη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης “Λ. Σταυράκου”, για την άψογη φιλοξενία της ομάδας παραγωγής
 • τις ελληνίδες και τους έλληνες σκηνοθέτες που φιλοξενούνται στο φετινό πρόγραμμα
 • τη Horme Pictures, το New York College και τη Σχολή Σταυράκου για την παραχώρηση των ταινιών μικρού μήκους,
 • την Aegean Airlines
 • τα ξενοδοχεία Athens Capital Hotel και Melia Athens
 • τους Χορηγούς Επικοινωνίας και τους δημοσιογράφους που προέβαλαν το φεστιβάλ
 • τους Εθελοντές μας, που για άλλη μια χρονιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το φεστιβάλ
 • και τέλος όλες και όλους εσάς, που εδώ και 36 χρόνια στηρίζετε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ραντεβού το 2024!