Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος για το Αφιέρωμα στον Georges Simenon

Το 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα με 9 ταινίες, βασισμένες σε μυθιστορήματα του συγγραφέα Georges Simenon, που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 80 σχεδόν χρόνων (από το 1932 μέχρι το 2007).

Η σχέση του Simenon με το σινεμά δεν υπήρξε εύκολη. Πέρασε απ’ όλες τις φάσεις. Ενθουσιασμό τη δεκαετία του 30, όταν ο συγγραφέας πίστευε πολύ στον κινηματογράφο και συνεργάστηκε στα σενάρια των δύο πρώτων ταινιών που βασίστηκαν σε βιβλία του. Όμως οι εμπορικές αποτυχίες των δύο αυτών ταινιών τον αποθάρρυναν, γεμίζοντάς τον δυσπιστία εναντίον των παραγωγών και «όλου αυτού του κόσμου που τρέχει πίσω σας και προσπαθεί συνεχώς να σάς αλλάξει αυτά που έχετε γράψει!» Θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι τη δεκαετία του 60, όπου ο Simenon φαίνεται πλέον να καταλαβαίνει ότι το σινεμά «είναι μια άλλη τεχνική». Η βαθιά φιλία του με τον Fellini, με αφορμή τη βράβευση της ταινίας του τελευταίου Γλυκιά ζωή στις Κάννες το 1960 (ο Simenon ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής) αποκαθιστά τη σχέση του με το Mέσο, αναγνωρίζοντας το δημιουργικό έργο του σκηνοθέτη να ζωντανέψει και να δώσει μορφή σ’ έναν ολόκληρο κόσμο.

ΥΒΕΤ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ
En Cas de Malheur

του Claude Autant-Lara

Από τις 9 ταινίες που επιλέχθηκαν για το αφιέρωμα οι δύο έχουν πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μαιγκρέ (Η νύχτα στο σταυροδρόμι, του Jean Renoir, Ο Μαιγκρέ στήνει παγίδα, του Jean Delannoy) και είναι δύο κορυφαίες στιγμές της κινηματογραφικής παρουσίας του.

Η ταινία Υβέτ, το κορίτσι της ακολασίας (En cas de malheur), του Claude Autant-Lara, είναι το χρονικό ενός δυνατού, απαγορευμένου από τα ταμπού και τις αρχές της μπουρζουαζίας έρωτα (αρχές που ο Simenon στιγμάτισε σε όλα σχεδόν τα έργα του). Δυνατό ερωτικό δράμα είναι και τα Τρία δωμάτια στο Μανχάταν (Trois chambres a Manhattan), του Marcel Carné. Ο μεγάλος τυχοδιώκτης (L’ aine des Ferchaux), του Jean-Pierre Melville, επικεντρώνεται στην ανδρική φιλία και την επακόλουθη προδοσία της και Ο άνθρωπος από το Λονδίνο (The man from London) του Béla Tarr είναι μια μοναδική, εντελώς προσωπική ματιά στο έργο του μεγάλου συγγραφέα.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
A Londoni Férfi

του Béla Tarr

Επισημαίνουμε ότι οι ταινίες L’ horloger de Saint-Paul του Bertrand Tavernier, Les fantomes du chapelier του Claude Chabrol, και το Monsieur Hire του Patrice Leconte, προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Επιμέλεια αφιερώματος: Δημήτρης Παναγιωτάτος

Δείτε αναλυτικά τις ταινίες του Αφιερώματος στον Georges Simenon