Ανακοίνωση Βραβείων Διαγωνιστικού Τμήματος – Σκεπτικό Επιτροπών

Με μια ζεστή τελετή λήξης έριξε αυλαία χτες βράδυ το 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που τίμησαν και φέτος πλήθος φίλων και συνεργατών του φεστιβάλ, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από νωρίς.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, λίγο πριν την προβολή, σε συνεργασία με την εταιρεία Rosebud.21, της ταινίας “Στα Ίχνη Του Καραβάτζο”, που  καταχειροκροτήθηκε, απονεμήθηκαν αρχικά τα Βραβεία στα τιμώμενα πρόσωπα και ακολούθησε η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, από 3 διαφορετικές Επιτροπές.

Αναλυτικά τα βραβεία, η σύνθεση των επιτροπών και το σκεπτικό τους, παρακάτω

(photo credit: Bonelli Arte)Βραβείο στο Σέρβο σκηνοθέτη Emir Kusturica | Το βραβείο απένειμε o Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, κ. Χάρης Ρώμας
Βραβείο στο σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη | Το βραβείο απένειμε ο Νίνος Φένεκ ΜικελίδηςΒραβείο στο σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη | Το βραβείο απένειμε η ηθοποιός Δήμητρα ΧατούπηΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
 Μέλη Επιτροπής
Τάκης Σπετσιώτης
Βίκυ Χασάνδρα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίαςπου συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ,από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
απονέμεται στην ταινία:“Φαντάσματα Της Επανάστασης” του Θάνου ΑναστόπουλουΤο Βραβείο απένειμε στην παραγωγό της ταινίας, Στέλλα Θεοδωράκη, εκ μέρους του Ε.Κ.Κ. η κ. Λίνα Μανωλοπούλου (Hellas Film)

Το σκεπτικό της Επιτροπής
 Σε δύσκολους καιρούς για τις κινηματογραφικές αίθουσες η επιτροπή εκτίμησε τα ενδιαφέροντα κινηματογραφικά πονήματα των διαγωνιζόμενων Ελλήνων σκηνοθετών. Με κριτήριο τις αρετές παραγωγής, σκηνοθεσίας, σεναρίου και ερμηνειών αποφάσισε ως καλύτερη παραγωγή να τιμήσει την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
απονέμεται στην ταινία “Καθαρτήριο” του Βασίλη Μαζωμένου
Το σκεπτικό της Επιτροπής
 Για τις αξιόπιστες σατυρικές, σκηνοθετικές της αξιώσεις η επιτροπή τιμά την ταινία «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου με το Βραβείο Σκηνοθεσίας. 

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ |
ΒΡΑΒΕΙΑ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

 Τέλος για τη φρεσκάδα, την αμεσότητα και την πρωτοτυπία στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων ξεχωρίζουμε
με εύφημο μνεία την ταινία “Black Stone” του Σπύρου Ιακωβίδη, την οποία τιμάμε με τα βραβεία Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Ελένη Κοκκίδου και Α’ Αντρικού ρόλου στον Κέβιν Ζανς Άνσονγκ. 

Δείτε το trailer της ταινίας, παρακάτω:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI)

Μέλη Επιτροπής
Frédéric Ponsard – Γαλλία
Marilena Iliesiu – Ρουμανία
Παυλίνα Αγαλιανού – Ελλάδα 

Το βραβείο FIPRESCI απονέμεται στην ταινία “Σ’ Ένα Ασφαλές Μέρος” (Safe Place) του Γιουράι Λέροτιτς Το σκεπτικό της Επιτροπής
Αυτή η ταινία-σκηνοθετικό ντεμπούτο βραβεύεται για τη δυνατή ιστορία και το κινηματογραφικό της επίτευγμα, καθώς και για την ενεργή εμπλοκή του σκηνοθέτη σε όλα τα επίπεδα. Η προσωπική αυτή ιστορία υποδηλώνει μια προβολή του δημιουργού της στο πεδίο της κινηματογραφικής αφήγησης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)

Μέλη Επιτροπής
Ιφιγένεια Καλαντζή
Δημήτρης Καλαντίδης
Τάσος Ντερτιλής

 Το βραβείο της Επιτροπής της ΠΕΚΚ απονέμεται στην ταινία “Ο Πιο Ευτυχισμένος ‘Ανθρωπος Στον Κόσμο (The Happiest Man In The World)” της Τεόνα Στρούγκαρ ΜιτέφσκαTo βραβείο εκ μέρους της σκηνοθέτιδας παρέλαβε η Πρέσβυς της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, κ. Λύδια ΜπόσκοβσκαΤο σκεπτικό της Επιτροπής
Για την καταγραφή των ζωντανών ακόμη τραυμάτων ενός πολέμου που διέλυσε μία χώρα και κρατάει ακόμη διχασμένο τον πληθυσμό μιας πόλης που υπήρξε υπόδειγμα πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Μία ταινία που ξεκινάει σαν ρομαντική κομεντί για να κλιμακωθεί δραματουργικά σε ψυχολογικό δράμα, αποκαλύπτοντας τις οδυνηρές πληγές του παρελθόντος μέσα από εκπληκτικές ερμηνείες που καθηλώνουν. Η ΠΕΚΚ απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία “Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο” της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτεφσκα.